logo myassist Wat als je zelf ziektesymptomen of jouw persoonlijke assistent is ziek? Kan je dan jouw zorgondersteuning laten doorlopen?

Indien de budgethouder ziek is of ziektesymptomen vertoont :

Thuisisolatie en verzorging in de eigen omgeving genieten de voorkeur (indien mogelijk zelfs in een aparte kamer en met apart sanitair). Alle noodzakelijke diensten moeten kunnen blijven langskomen bij deze persoon.

● Je kunt wel in samenspraak met jouw assistent of begeleider vragen om een andere invulling te geven aan assistentie (voorbereidend werk op afstand, boodschappen alleen laten doen, zich niet in dezelfde ruimte begeven …). Dat betekent dat jouw assistent of begeleider gewoon verder aan de slag gaat en uitbetaald wordt, maar dat de assistentie op een andere manier wordt ingevuld.

● Je kunt eventueel in samenspraak met jouw assistent of begeleider, akkoord gaan dat hij niet komt werken en dat jullie dit regelen met een eventuele herschikking van betaald verlof. De assistent of begeleider moet hier uiteraard ook mee akkoord gaan, en kan hier niet toe gedwongen worden. Jouw assistent of begeleider ontvangt dan verloning vanuit zijn rechten betaald verlof.

● Je kunt als werkgever jouw assistent gewettigde afwezigheid toestaan op basis van onbetaald verlof (dit moet uiteraard ook in samenspraak). Je kunt als werkgever zelfs akkoord gaan om meer dan 10 dagen gewettigde afwezigheid toe te staan, maar dat heeft potentieel een impact op berekening van vakantiegeld en eindejaarspremie.

!!!   Je kunt ook binnen de huidige context van corona proberen een aanvraag te doen om jouw persoonlijke assistenten die met een arbeids- of takenovereenkomst werken op tijdelijke werkloosheid te zetten.

Je doet zelf de aanvraag via de RVA en kan hiervoor terecht bij jouw sociaal secretariaat. Opgelet: Een aanvraag biedt nog geen garantie tot toekenning. Het is immers zo dat er momenteel enkel en alleen goedkeuringen worden toegekend aan de sectoren waarbij men vanuit het beleid maatregelen van opschorting heeft opgelegd, zijnde de verplichte opschortingen in horeca en restaurants, en de winkels die verplicht moeten sluiten tijdens weekends.

Indien de persoonlijk assistent ziek is of symptomen vertoont:

● Ziekte van assistenten en begeleiders wordt geregeld door de arbeidsvoorwaarden in de overeenkomst tussen budgethouder en assistent of begeleider. Ziekte van de assistent of begeleider is op basis van een doktersattest. De vergoeding van de assistent of begeleider blijft doorlopen binnen de periode van gewaarborgd loon.

● Bekijk eventueel wat mogelijk is binnen jouw eigen netwerk om te ondersteunen. Eventueel kun je ook een beroep doen op individuele begeleiding via een interimkantoor, vrijwilligersservice, thuiszorgdiensten, een overeenkomst afsluiten in kader van onbelast bijklussen … Bekijk ook onze tips voor alternatieve ondersteuning.

● Bekijk ook onze informatie met vaak gestelde vragen ivm de coronamaatregelen en jouw persoonlijke assistentie.

 

MyAssist

Is het jou niet duidelijk? Heb je vragen of wens je hulp bij het zoeken naar alternatieve zorgondersteuningsmogelijkheden?

Aarzel niet en contacteer MyAssist vzw via
-> onze infolijn 0493 85 48 59;
-> email info@MyAssist.be
-> of neem rechtstreeks contact met jouw persoonlijke coach.

 

terug naar Corona update